tisdag 16 juni 2009

Planprogram innan detaljplan - resultat av namninsamlingen

Trosabornas och besökares protester mot etableringen av sjövillor i Västra stadsfjärden får nu konkreta effekter.
Enligt Daniel Portnoff (m) och planchef Mats Gustafsson har politiker och kommunledning nu beslutat att genomföra ett Planprogram för området.
- Det är en formaliserad process som ofta är en obligatorisk del i större projekt. Vi gör inte oerhört mycket planprogram i Trosa, men vi har igång tre stycken för närvarande till exempel, säger Mats Gustafsson.
Ett planprogram är en enklare handling som inte innehåller MKB (miljökonsekvensbeskrivning), miljödom etc. Planprogrammet beskriver ramarna, visionen etc.
- Beslutet är föranlett av dialogen med er, de synpunkter som inkommit från er, fortsätter Mats Gustafsson. Tanken är att få ut förslag till er berörda tidigare än vad man kunnat om man gått direkt till detaljplanen.
Det är ett komplext projekt (sjövillorna red.anm) och detta görs ur ett pedagogiskt perspektiv, för att ha ett bra kunskapsunderlag.

YTTERLIGARE INFORMATION
- Kostnaderna för Planprogrammet landar hos exploatören.
- Nya ÖP (översiktsplanen) ställs ut 15 juli - 15 oktober för samråd.
- Tidsplanen för Planprogrammet är ännu inte fastställt, men Samhällsbyggnadsnämnden måste godkänna informationen som ska ut. Arbetsutskott i augusti och nämndmöte i början på september.
- - - - - -
På Malmö stads hemsida kan man läsa följande om planprogram:
Om en detaljplan stämmer med översiktsplanen görs vanligtvis inget planprogram.
Syftet med ett planprogram är att kommunens beslutsunderlag i ett tidigt skede skall breddas med de berördas erfarenheter och synpunkter. De berörda skall ges möjlighet till insyn och påverkan innan kommunens ställningstaganden är låsta.

På frågan om Planprogrammet tillkommit sedan det framkommit att det står "Husbåtar" i tidigare ÖP (Översiktsplan) och "Sjövillor" i nya, alltså den gamla ÖP stämmer inte överens med nya, svarar Mats Gustafsson - Nej, det har inget med det att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar